26 de rețele de socializare și platforme online de care cel mai probabil nu știai că există/ Ce poți să faci cu fiecare dintre ele

Familia Meta fondată de Mark Zuckerberg (Facebook, Facebook Messenger, Whatsapp, Instagram) și Twitter-ul deținut în prezent de Elon Musk sunt cele mai faimoase aplicații potrivit top-urilor AppStore și Magazine Play.

Deși nu sunt disponibile pe tot globul, ele au numere impresionante de descărcări. Dar pe lângă acestea mai există multe alte aplicații de care fie n-ai auzit, fie ai auzit dar nu știi exact ce poți face cu fiecare dintre ele.

Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai cunoscute dintre necunoscute: 

Discord este o aplicație gratuită creată pentru a susține comunitățile de gaming. Platforma este disponibilă pe Windows, macOS, Android, iOS, Linux și în navigatoarele web. A apărut oficial pe data de 13 mai 2015, fiind creată de mai mulți gameri care, întâmpinând probleme de comunicare în jocurile pe care le jucau, au încercat să-și facă propria platformă care ulterior a avut un succes de nebănuit în lumea gaming-ului. În mai 2018 existau 130 de milioane de utilizatori unici înregistrați în aplicație, iar în mai 2020 erau aproximativ 300 de milioane de utilizatori înregistrați. Aplicația funcționează pe baza grupurilor numite „servere”, în care pot participa mai multe persoane și pot comunica prin intermediul chaturilor numite „canale”. Oricine poate crea un server în mod gratuit, plățile suplimentare nefiind necesare. Utilizatorii pot comunica în mod privat de asemenea, prin intermediul Mesajelor Directe (eng. Direct Message, DM).

BeReal – Rețea socială apărută în Franța în 2020. A fost dezvoltată de Alexis Barreyat, un fost angajat al companiei GoPro și Kevin Perreau. BeReal a stat în umbră ceva timp, până în anul 2022 când a avut un succes uluitor. Aplicația se bazează pe o notificare pe care o primești o dată pe zi. După primirea notificării ai două minute la dispoziție să postezi o fotografie cu ambele camere. Traducerea directă a numelui este „Fii Real”, deci aplicația pune preț pe transparența totală a vieții. Fotografia va fi distribuită prietenilor tăi din aplicație și poate fi văzută de aceștia doar dacă au postat și ei la rândul lor. În cazul în care nu ai postat în fereastra de două minute, în momentul în care vei posta „bereal-ul”, prietenii tăi vor primi o notificare ulterioară care îi va anunța ca „ai postat târziu”. Controversele au făcut mai multi utilizatori să renunțe la BeReal. O campanie de conștientizare a luat naștere în urma informațiilor făcute publice de influenceri care arătau că, odată cu postarea fotografiei, conceptul era să îți afișeze și locația exactă. Astfel, mulți dintre influenceri s-au plâns de fenomenul de doxing, adică furnizarea informațiilor personale pe internet în scopul de a fi identificat. Niklas Myh, profesor de social media la Facultatea Privată Chapman din SUA, a susținut că profunzimea interacțiunii poate determina dacă aplicația este o tendință trecătoare sau are „putere de rezistență”. În ciuda numeroaselor controverse, aplicația BeReal este faimoasă în rândul tinerilor din toată lumea.

Valence – Valence este o rețea de socializare cu accente rasiste, construită pentru a conecta ”profesioniștii de culoare”, conform fondatorului rețelei. Dezvoltatorii aplicației vorbesc despre diferențele sociale pornind de la rase. Însuși dezvoltatorul principal al aplicației vorbește despre experiența personală cu privire la izolarea prin care a trecut dar și frustrările pe care le-a acumulat pe parcursul vieții ca persoană de culoare în companii. Valence are tente rasiste, iar rețeaua își propune ”abordarea problemelor de diversitate prin evidențierea talentului”. Rețeaua de socializare este deschisă oricărei persoane care se identifică drept ”profesionist de culoare” și oricui ar dori să-i ajute pe acești profesioniști pe măsură ce progresează în cariera lor.

Bumblee și Grindr se bazează pe același principiu folosit de Tinder (citește mai jos despre Tinder, mult mai cunoscută decât Bumblee și Grindr), însă Grindr este o aplicație specifică persoanelor care sunt atrase de același sex.

8tracks – este o rețea socială care permite utilizatorilor săi să creeze și să transmită în flux playlist-uri de cel puțin 8 piese. Contul pe această platformă este gratuit dar serviciul are și un abonament numit „ 8tracks Plus”, disponibil în Canada și Statele Unite ale Americii.

DevianArt – Este cea mai mare comunitate de social media din lume pentru artiști și pasionați de artă. Utilizatorii pot partaja fotografii cu operele lor de artă, pot descoperi lucrările altor artiști și pot interacționa cu alți membri ai comunității. Potrivit platformei, în prezent are peste 61 de milioane de utilizatori înregistrați și peste 45 de milioane de vizitatori unici în fiecare lună.

Academia – Academia.edu este un depozit gratuit de articole academice. Cadrele didactice au încărcat 40 de milioane de lucrări, iar 93 de milioane de academicieni, profesioniști și studenți citesc lucrări din Academia în fiecare lună. Funcțiile suplimentare sunt accesibile doar cu ajutorul unui abonament plătit. Scopul Academiei este de a se asigura că fiecare lucrare, scrisă vreodată, este disponibilă gratuit. 40 de milioane de lucrări au fost încărcate pe Academia.edu, potrivit site-ului oficial al platformei. De la lansarea sa în 2008, numărul de utilizatori a crescut exponențial, ajungând la aproximativ 10 milioane de vizite zilnice până la începutul anului 2022.

Blind este o rețea profesională în care profesioniștii verificați se pot reuni pentru a comunica anonim pe canalele companiilor private. Peste 3,5 milioane de profesioniști din întreaga lume fac parte din platformă, împărtășind sfaturi și oferind feedback pentru a ajuta la îmbunătățirea culturii companiei și a descoperi informații vitale despre carieră.

Nextdoor – O rețea socială privată dedicată cartierelor. După ce îți introduci adresa, găsești o comunitate în zona în care locuiești pentru a fi în contact cu vecinii tăi. Aplicația nu este disponibilă în România pentru moment.

Quora – Este o platformă construită pe ideea întrebări și răspunsuri. Apare în anul 2009 în Statele Unite ale Americii și este într-o continuă ascensiune de atunci. Principiul funcționării Quora este relativ simplu. După crearea contului, utilizatorii adresează întrebări din diferite domenii si răspund altor utilizatori. Potrivit Vox, în anul 2020 Quora a avut 200 de milioane de vizitatori.

Wattpad este o comunitate de cititori și scriitori. Platforma conține o mulțime de povești realizate de utilizatori din diferite genuri, inclusiv ficțiune, poezie, umor și chiar fanfiction. În prezent, are aproximativ 90 de milioane de cititori în întreaga lume.

Myheritage – Este un site de socializare bazat pe genealogie. Utilizatorii pot crea arbori genealogici, pot încărca și vizualiza fotografii de familie și își pot actualiza istoria familiei. Oamenii au folosit platforma chiar pentru a-și găsi strămoșii și pentru a afla mai multe despre ei. MyHeritage a introdus, de asemenea, testarea ADN, astfel încât utilizatorii să își poată urmări cu mai multă acuratețe istoria familiei și să-și descopere rudele de sânge.

Rumble a fost fondată în 2013 de Chris Pavlovski ca o alternativă la YouTube pentru creatorii de conținut independenți. Rumble este o platformă de distribuit videoclipuri online dar și o afacere de servicii cloud, cunoscută pentru găzduirea Truth Social (fondată de Donald Trump), iar platforma video este populară printre utilizatorii americani de dreapta și de extremă dreapta și a fost descrisă ca parte a „alt-tech”. Începând cu 15 august 2022, Rumble a raportat 78 de milioane de utilizatori activi lunar. Alt-tech sunt platforme de social media și furnizori de servicii de internet care au devenit populari în zona de extremă-dreapta sau alte persoane care susțin opinii extreme sau marginale, în convingerea că aceste alternative moderează conținutul mai puțin strict decât furnizorii de servicii internet. Potrivit unui articol Reuters din august 2022, Rumble este un concurent direct mai bine finanțat și mai popular pentru site-ul de găzduire video BitChute și Odysee, deoarece toate trei includ dezinformare și teorii ale conspirației, dar Rumble moderează mai mult conținut.

Letterboxd – O rețea socială pentru cinefili. A fost fondată de Matthew Buchanan și Karl von Randow în 2011, cu scopul să fie o rețea socială axată pe împărtășirea opiniilor referitoare la filme. Practic, această platformă oferă posibilitatea utilizatorilor să recenzeze filme. Pe lângă acest lucru, membrii pot urmări ceea ce au văzut în trecut, pot înregistra datele de vizionare, pot face liste cu filme și își pot prezenta filmele preferate, de asemenea, aceștia pot interacționa cu alți cinefili.

Weibo – Cunoscut sub numele de Twitter-ul chinezesc, Weibo este o platformă de micro-blogging în care se pot partaja postări text, imagini și videoclipuri cu utilizatorii aplicației. Deși Weibo este utilizat pe scară largă în China, utilizatorilor globali le va fi dificil de accesat platforma, fiind disponibilă doar în chineză. A fost lansată de Sina Corporation la 14 august 2009 și în prezent este una dintre cele mai mari platforme de social media din China, cu peste 582 de milioane de utilizatori activi lunar.

Supernova – Este o alternativă etică și morală, așa cum o numesc cei de la TechCrunch a rețelelor sociale. Supernova este o nouă aplicație care a fost lansată în anul 2021 în magazinele de aplicații Apple și Android, prezentându-se ca o nouă „alternativă etică” la Instagram și Facebook, unde majoritatea veniturilor din reclame sunt destinate organizațiilor de caritate. Fondatorul și CEO-ul Supernova, Dominic O’Meara, câștigător al premiului Bafta, a declarat că sponsori precum ASICS și organizații caritabile precum MQ au ales să se alăture la lansare din cauza „rețelei sociale incluzive” a aplicației, potrivit TechCrunch.

Yubo – Este o aplicață franceză, dezvoltată în anul 2015 de către Twelve APP. A fost concepută ca o aplicație cu scopul pentru a „întâlni oameni noi”. Aplicația are, începând cu anul 2022, peste 60 de milioane de utilizatori. Yubo a fost creat de Sacha Lazimi, Jérémie Aouate și Arthur Patora când erau studenți de inginerie la Școala Centrale Supélec a Universității Paris-Saclay și Télécom Paris, potrivit Planete Business. Între 2015 și decembrie 2019, utilizatorii aplicației au creat aproximativ 2 miliarde de prietenii, au schimbat peste 10 miliarde de mesaje și au difuzat peste 30 de milioane de streamuri live. Aplicația a cunoscut un boost puternic de utilizatori în anul pandemiei, când toată lumea era blocată în case. Yubo și-a triplat în anul 2020 numărul de utilizatori, de altfel ca multe rețele sociale. 

7Cups –  Este o platformă online dedicată în principiu consilierii și terapiei celor aflați în situații dificile. Site-ul conectează utilizatorii la „ascultători”, care au fost instruiți în ascultarea activă, prin mesaje text anonime sau chat-uri vocale. Serviciul permite utilizatorilor să vadă ghiduri de autoajutorare și să ”răsfoiască” ascultătorii din întreaga lume pentru a căuta sfaturi și sprijin pentru problemele emoționale de zi cu zi. Utilizatorii pot vorbi anonim cu ascultătorii care au fiecare profil, evaluări de la utilizatorii anteriori și premii pe care le-au câștigat prin îndeplinirea diferitelor sarcini. Site-ul este deținut în prezent de către Glen Moriarty & Zeeshan Sabqi și este disponibil în 32 de limbi de circulație. 

Holla – este o aplicație de socializare, bazată pe streaming video. Utilizatorii vor accesa aleatoriu persoane conectate la aplicație. La fel ca în Tinder, utilizatorii trec cu degetul spre stânga sau spre dreapta pe profilurile altor utilizatori pentru a accepta sau a refuza conversațiile live cu ei. Aplicația a stârnit multiple controverse la nivel internațional din cauza naturii ei ciudate, dat fiind faptul că te conectează aleatoriu cu oameni de pe glob, fără să știi cu cine ajungi în contact. A fost retrasă de pe AppStore, magazinul de aplicații al companiei Apple. Există în continuare pe Magazine Play, magazinul de aplicații pentru utilizatorii Android, și are peste 10.000.000 de descărcări.

Baidu Tieba – Este o rețea de socializare tip forum online, găzduită de compania chineză de servicii web Baidu. Rețeaua este disponibilă doar în 3 limbi: chineză, vietnameză, japoneză. A luat naștere în anul 2003 și de atunci a avut un succes fenomenal în Asia, potrivit Statista. Baidu Tieba a acumulat 45 de milioane de utilizatori activi lunar în luna decembrie a anului 2021. Rețeaua folosește forumuri numite baruri ca loc principal care utilizatorii pot interacționa. Sloganul lui Baidu Tieba este „Născut pentru interesul tău”.

Peeks Social este o platformă de streaming online și o rețea socială unde streamerii pot fi urmăriți dar, în același timp, utilizatorii pot transmite propriile fluxuri video live. Fluxurile publice gratuite sunt destinate publicului general cu vârsta de 14 ani și peste, cu opțiuni de streaming plătite și private disponibile numai pentru adulți și conținut premium. Aplicația are o ramură doar pentru content pornografic dar odată ajunși pe site-ul Peeks Social, se poate observa faptul că în principiu aplicația este folosită mai mult pentru conținut explicit, pentru adulți, decât pentru streaming clasic.

Vimeo este un site web ce oferă servicii de video hosting, unde utilizatorii pot încărca, distribui și viziona clipuri video. El a fost fondat de Jake Lodwick și Zach Klein în noiembrie 2004, dar care au părăsit compania în 2007 și 2008. Vimeo permite membrilor să vizualizeze, să încarce și să partajeze videoclipuri. Membrii pot alege între serviciul gratuit Vimeo și o serie de servicii plătite menite să ajute organizațiile să controleze modul în care apar videoclipurile lor pe Internet. Vimeo folosește o rată de biți mai mare decât YouTube și acceptă și o calitate mai bună a sunetului, dar contracost. Același videoclip încărcat atât pe YouTube, cât și pe Vimeo va fi de o calitate superioară pe Vimeo

Wechat sau Whatsapp-ul chinezesc – este cea mai populară platformă de socializare din China, având peste un miliard de utilizatori activi. A fost lansată în 2011 de compania Tencent și inițial a fost o aplicație de mesagerie, însă, observând potențial în ea, pe lângă mesaje și apeluri, utilizatorii pot face cumpărături online, pot plăti facturi, cumpăra alimente, pot transfera bani, pot face rezervări la hoteluri, pot rezerva taxiuri și multe altele.

Twitch – Cea mai faimoasă platformă de streaming live a videoclipurilor legate în general de jocuri video sau evenimente e-sports. Potrivit TechCrunch, în luna mai 2018, acesta avea 2,2 milioane de radiodifuzori lunar și 15 milioane de utilizatori activi zilnic, cu aproximativ un milion de utilizatori concurenți în medie. Platforma este cunoscută și în România. Unul dintre din România este Faiăr Silviu care abordează teme sociale și reacționează la videoclipuri, reușind să strângă mii de urmăritori pe canalul său de Twitch. Canalul său de Twitch are 103,500 urmăritori. Twitch are opțiunea de a te abona la un canal, plătind o sumă modică pe lună care se va duce la creatorul canalului pe care vrei să-l susții. Spre exemplu, abonarea la Silviu Faiăr te va costa 4.99$. În schimbul acestei sume vei avea conținut fără anunțuri, acces la chat-ul doar pentru abonați și un emoji special în dreptul numelui tău dar și multe altele. CreativeMonkeys de asemenea reprezintă un alt colos al Twitch-ului din România, cu 280,300 urmăritori și cu un content îndreptat mai multe spre gaming și jocuri, live-urile acestora strâng de asemenea mii de persoane care privesc un meci de League of Legends, un joc nou apărut sau chiar o discuție liberă cu chat-ul despre diferite teme.