Bilanț al noii Secții Speciale: Nu a început urmărirea penală față de niciun magistrat în 5 luni de activitate / Nu a soluționat dosarele cu presupuse abuzuri, deși termenele stabilite de Înalta Curte au fost depășite / Procurorii acestei secții au salarii între 4000 și 6000 de euro

Bilanțul noilor procurori desemnați să facă anchete cu magistrați este unul dezastruos după 5 luni de activitate: nu au început urmărirea penală față de niciun magistrat și nu au soluționat dosarele cu presupuse abuzuri, nici măcar ale fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi, actuala șefă a Parchetului European, deși termenele stabilite de Înata Curte au fost depășite, potrivit unor răspunsuri ale Parchetului General la solicitarea G4Media.ro.

”De la data desființării Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, procurorii anume desemnați din cadrul secției să efectueze urmărirea penală în cazul infracțiunilor săvârșite de magistrați nu au început urmărirea penală față de nici un magistrat”, a comunicat Parchetul general la solicitarea G4Media.ro.

Până în prezent, nu s-au dispus soluții în dosarele la care faceți referire și în care instanța a stabilit termene de soluționare în baza dispozițiilor art. 488 Cod procedură penală”, este un alt răspuns al PG

Cei 5 procurori desemnați să facă anchete cu magistrați din cadrul Secției pentru urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General și-au început activitatea la 6 iunie 2022. Alte 10 posturi sunt vacante întrucât Consiliul Superior al Magistraturii nu a desemnat procurori pentru aceste posturi, deși au existat doritori. Spre exemplu, în cazul procurorului Doru Țuluș, CSM a amânat o decizie fără nicio explicație.

Un procuror de la Parchetul General desemnat să facă anchete cu magistrați câștigă lunar câteva mii de euro. Spre exemplu, potrivit declarației de avere din iunie 2022, procuroarea Mihaela Iorga Moraru – care a făcut parte și din vechea Secție specială, și face parte și din actuala – a raportat în 2020 venituri lunare din salarii de peste 30.000 de lei, adică peste 6000 de euro pe lună.  Un alt procuror al noii Secții speciale, Simona Cristina Moangă Șestacovschi, a raportat anul trecut un salariu net de aproape 4000 de euro.

Context. Secția specială nu a respectat termenele impuse de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru soluţionarea dosarului în care fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi este cercetată pentru abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă în legătură cu aducerea în ţară a fostului director al FNI Nicolae Popa. Ultimul astfel de termen a fost pe data de 1 aprilie 2021.

Procurorii noii Secții Speciale au depășit și termenul de 6 luni stabilit pe 4 mai 2022 de Înalta Curte pentru soluționarea dosarului prvind presupuse abuzuri comise de actualul șef al DNA Constanța, procurorul Andrei Bodean.