Ciolacu: 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte , dar nu refuz funcția de prim-ministru

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat la B1 TV că nu ia în calcul o candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României. În ceea ce priveşte eventuala candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu afirmă că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa, transmite News.ro.

Ciolacu a susţinut că ”în acest moment” nu a luat o decizie privind o eventuală candidatură a sa la funcţia de preşedinte al României.

”Dacă mâine sunt alegerile, eu nu sunt… eu nu m-aş înfige, sau nu aş accepta, în acest moment, să candidez. Pentru că prima provocare pe care o am ar fi cea de prim ministru, pe urmă mai vedem. (…) 99,9% nu cred că voi candida la funcţia de preşedinte”, a afirmat Marcel Ciolacu, miercuri seară, la B1 Tv.

Întrebat dacă ar susţine o candidatură a lui Mircea Geoană cu susţinerea PSD pentru funcţia supremă în stat, Ciolacu a spus că i-ar fi de greu să accepte acest lucru, dar decizia nu este a sa.

”Este un potenţial candidat. Mi-este foarte greu să accept pe cineva care a plecat din PSD şi şi-a creat un partid, dar nu exclud acest lucru şi nu eu decid”, a explicat liderul PSD, el arătând că decizia în acest sens aparţine celor din teritoriu.

În ceea ce privește poziția de premier la rotația partidelor, programată în mai 2023 prin protocolul coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR, Ciolacu a spus că nu va refuza funcţia de prim-ministru atunci când trebuie să o preia.

„Categoric că nu voi refuza funcţia de prim-ministru la rotaţie, dar e şi normal. În acest moment există această decizie, când am mers la Cotroceni, ca eu să merg pentru funcţia de prim-ministru”, a spus el, citat de Agerpres.

El a adăugat că dacă protocolul coaliției nu va fi respectat în mai 2023, PSD va încerca să declanșeze alegerile anticipate.

„Eu nu fac protocoale cu preşedintele Klaus Iohannis. (…) Eu cred că preşedintele României ţine cont de un protocol politic care creează o majoritate. Constituţional, atributul de desemnare a prim-ministrului este al preşedintelui. Mă duc să îl rog pe preşedinte? El va trebui să ţină cont de un act politic. Nu ţine cont, vom avea alegeri anticipate. Lucrurile sunt simple, nu trebuie să le mai complicăm noi mai mult de atât”, a mai spus Ciolacu.