„Reticenţă“ este cuvântul de ordine în rândul companiilor din domeniul construcţiilor și a imobiliarelor, care, pe fondul atâtor transformări, scumpiri, schimbări pe repede înainte, au început să fie mai degrabă precaute atunci când vine vorba de bugete şi planuri la fel și persoanele ce investesc.
Bula imobiliară din România ia avânt
S-a pus frână pentru creditele imobiliare. Preţurile exorbitante ale apartamentelor si dobânzile în creştere fac aproape imposibila achiziţia.
În plus, mulţi nu reuşesc nici să strângă banii de avans. Nici soluţia guvernamentală, Noua Casă, nu mai e un ajutor. Cu un avans mai mic, de 5% pentru un imobil de maximum 70.000 de euro, oamenii nu au ce să îşi cumpere la costurile actuale.
Apartamentele sunt din ce în ce mai piperate și e lesne de înțeles faptul că oamenii vor prefera să amâne cumpărarea, decât să plătească mii sau zeci de mii de euro în plus pe același bun.
Românii și-au reevaluat obiectivele și se pare că investițiile imobiliare nu mai sunt neapărat o prioritate, așa cum era înainte de izbucnirea multiplelor crize și scăderea semnificativă a puterii de cumpărare.
Creșterile prezentate de agențiile imobiliare nu reflectă întodeauna realitatea din piață

Nici domeniul constructiilor nu sta mai bine
La unison, spun că investitorii preferă să vadă ce surprize mai aduce economia înainte de a alege unde să-şi direcţioneze banii.
Ţinând cont de situaţia geopolitică şi economică actuală, principala provocare a companiilor este dată de lipsa de predictibilitate din piaţă.
„Cauzele sunt multiple, de la inflaţia puternică, la explozia fără precedent a costurilor la energie şi, implicit, la impactul negativ asupra veniturilor populaţiei. Toate acestea au un efect direct pe tot lanţul de aprovizionare, iar rezultatul final este o diminuare a cererii pe fondul nesiguranţei şi al scăderii puterii de cumpărare“, spune Marius Dragne, CEO-ul Xella România.
Astfel, prudenţa este atitudinea care descrie actualul context economic, extrem de volatil, iar în următoarele luni este aşteptată o scădere a dinamicii în industria de construcţii, dar este dificil de estimat durata şi mărimea acesteia.
Perspectivele care se arată pentru piaţa proiectelor de construcţii modelează şi cifrele bugetate de jucătorii din domeniu.
Costurile energiei sunt subiectul cel mai fierbinte în industria de producţie în acest moment, iar nesiguranţa asupra modului în care vor continua să se dezvolte este împovărătoare pentru companii.
Având în vedere incertitudinea actuală, scopul companiei pentru restul anului este menţinerea trendului pe care l-a înregistrat de la începutul anului şi până acum.
Reticenţa şi teama se văd nu doar la nivelul producătorilor de materiale de construcţii, ci şi mai departe, în rândul constructorilor. Constructorul Wincon din Cluj-Napoca, deţinut de fraţii Bogdan şi Werner Irsik, care lucrează printre altele la construcţia unui centru logistic Autonet din Turda, la extinderea unităţii de producţie a plăcilor de gips-carton pentru producătorul francez Saint-Gobain, tot în Turda, la un centru logistic al companiei Logicor, în Pantelimon, şi la alte proiecte, spune că scumpirile continue la materiile prime, precum şi creşterile de preţ cu energia şi, în final, inflaţia care pune presiune pe salariile angajaţilor reprezintă cele mai mari provocări în acest moment.
„Solicitările pentru noi proiecte din partea clienţilor sunt mult diminuate. Probabil că şi aceştia au intrat într-o oarecare expectativă legată de costul energiei şi de inflaţie“, spune Bogdan Irsik, unul dintre acţionarii Wincon.
Despre anul 2023, el adaugă că se prevede a fi „destul de sumbru“, pe fondul preţurilor imprevizibil de mari la energie şi materii prime.