Deţinerile ruşilor în conturi din bănci străine au atins un nivel record de 82 de miliarde de dolari / Sute de mii de ruși au fugit din țară de la declanșarea războiului

Valoarea sumelor deţinute de ruşi în conturi din bănci străine s-a dublat în primele 11 luni din 2021, atingând un nivel record, în condiţiile în care sute de mii de ruşi au fugit în străinătate în semn de protest faţă de războiul declanşat de Vladimir Putin în Ucraina şi pentru a scăpa de recrutare, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Banca Centrală a Rusiei a informat joi că, la 1 decembrie 2022, ruşii deţineau 4.990 de miliarde de ruble în conturi bancare străine, echivalentul a 82 de miliarde de dolari, pe baza calculelor efectuate folosind cursul de schimb oficial la acea dată. Este mai mult decât dublu faţă de cele 2.230 de miliarde de ruble pe care banca centrală a spus că ruşii le deţineau în conturi bancare străine la începutul anului, adică 30,6 miliarde de dolari pe baza cursului de schimb de la acea dată.

Sute de mii de ruşi au fugit din ţară anul trecut, după ce Vladimir Putin a lansat campania militară din Ucraina, a reprimat opozanţii interni şi a lansat o campanie de mobilizare pentru a recruta peste 300.000 de oameni în armată. Exodul ruşilor a alimentat un boom economic în ţările vecine, inclusiv în Armenia, Georgia şi Kazahstan, unde ruşii înstăriţi au fugit, aducând cu ei miliarde de dolari.

Datele prezentate de Banca Centrală a Rusiei provin din transferurile internaţionale, precum şi din acordurile încheiate cu unele ţări ex-sovietice pentru a împărtăşi date privind deţinerile bancare ale rezidenţilor străini. Mai multe ţări occidentale, printre care Marea Britanie şi Germania, au încetat să mai facă schimb de date financiare cu Moscova, în cadrul sancţiunilor Moscovei după invadarea Ucrainei.