FOTO:Starea stațiunii Eforie în plin sezon estival: Cea mai frecventată destinație de pe litoral, dar și cu cea mai ridicată concentrație de E.coli în apa mării.

Cea mai mare concentrație de Ecoli de pe litoral, până în acest moment din sezon, care poate provoca infecții intestinale, a fost înregistrată la mijlocul lunii iulie în stațiunea Eforie Nord, cea mai aglomerată de pe litoral. Peste 7600 a fost concentrația înregistrată în urma analizelor Direcției Sanitar Publice Constanța (DSP), în contextul în care valorile frecvent întâlnite sunt de câteva zeci de unități sau, rareori, al sutelor.

În ciuda valorilor foarte mari, Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al instituției, declara că nu sunt necesare ”măsuri speciale”, dar sublinia că apa este bună doar pentru îmbăiere, iar familia trebuie să fie atentă ca cei mici să nu înghită apă din mare. În prezent, inspectorii DSP monitorizează calitatea apei mării din două în două zile, după o perioadă în care au recoltat probe în fiecare zi. Rezultatele analizelor pot fi găsite pe site-ul DSP Constanța.

  • Notă: Infecțiile cu Escherichia coli (E.coli) sunt printre cele mai frecvente afecțiuni de cauză bacteriană, fiind specifice aparatului urinar, atât la adulți, cât și la copii. Conform specialiștilor, infecția intestinală cu E.coli se poate manifesta prin crampe intestinale, diaree severă, sânge în scaun, gaze, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră, sânge în urină, paloare, deshidratare, iar simptomele pot dura câteva zile până la o săptămână. 

În cazul Mării Negre, cantitata de bacterii E.coli este explicată prin contaminarea apei cu materii fecale de origine umană, iar infecția se poate produce în unele cazuri și prin îmbăiere, nu neapărat prin ingerarea apei, au explicat specialiști medicali.

Am fost în Eforie să vedem cum arată cea mai aglomerată stațiune de pe litoral în toiul sezonului estival, acolo unde se înregistrează anual cele mai mare concentrații de E.coli. Spre deosebire de alți ani, deși mai aglomerată, stațiunea pare mai curată din punct de vedere al gunoaielor care altădată erau aruncate pe trotuare, în afara coșurilor de gunoi, în nisip sau pe terenurile virane.

Pe promenada de la Belona am identificat doar trei puncte de toalete publice, unde intrarea costă 3 lei, și zeci de spații de unde poți cumpăra mâncare (în general fast-food) sau băuturi răcoritoare. Spațiile alimentare par mai curate decât în anii precedenți, însă turiștii umplu autoservirile sau spațiile unde servesc masa îmbrăcați doar în șort sau costume de baie.

Pe plajă nu ai loc să arunci un ac, în apă la fel. Un șezlong costă 30 de lei, de două ori mai puțin decât în Costinești, dar turiștii preferă să stea pe prosoape. La fel de aglomerat este și în parcarea privată din sudul plajei Belona, unde să-ți lași mașina pentru o zi costă 20 de lei, iar locurile libere în parcările publice sunt inexistente.