Lașitatea AUR și PNL în fața politicienilor care își snopesc în bătaie partenerele de viață: cazurile Focșa și Mănăstire

Stupefiantă lipsa de reacție a conducerilor AUR și PNL în fața a două cazuri în care unii dintre politicienii lor au fost implicați în cazuri de violență domestică, dar au fost tratați cu maximă indulgență, iar cele două partide nu au simțit nevoia să condamne și să sancționeze în mod public comportamentul celor doi. Cel mai recent caz: Dumitru Focșa, deputat AUR.

Un caz  îngrozitor de soție lovită cu brutalitate de către soț, cu detalii infiorătoare relatate chiar de deputatul AUR.  Într-un fel de mărturie publică delirantă, Focșa admite că și-a altoit nevasta, exasperat de gelozia ei, de față cu unul dintre copiii săi. Din relatarea lui Focșa se înțelege destul de clar că i-a dat două capete în gură și o ușă în nas (asta la minim).

  • ”Aceste reproșuri repetate și la care se tot revenea, chiar dacă împreună conveneam de fiecare dată, să nu se mai repete,(la fiecare revenire a soției acasă), m-a făcut să fac un gest regretabil: am luat-o de după gât și i-am strigat în față că nu mai rezist, nu mai pot, căci, cu „gândirea din capul ei mă face și pe mine cu capul!”….și am tras-o cu fruntea ei către fruntea mea. Din disperare, din durerea că nu sunt înțeles de ea, am făcut acest gest într-un mod nu foarte elegant, ba chiar brutal. Atât a fost tot! Nu știu nici acum, și regret că nu m-am stăpânit, cum de am putut face asta, dar eram complet devastat de atâtea reproșuri însoțite de plecări repetate, ciclic cam de 2-3 ori pe lună se tot repeta asta de doi ani.
    Dacă printre vorbele mele, mai mult stigate, „tu cu capul ăsta mă înnebunești de cap!”, dupa ce am făcut asta de două ori, ea a fugit spre telefonul din dormitor strigând că sună la 112, dar acolo, la ușa dormitorului a mai fost o busculadă și a fost atinsă și de ușa camerei, atunci am văzut că-i sângerează nasul. Totul s-a petrecut în mai puțin de un minut. Văzând că fetița a început să țipe, am încercat să împac copilul, iar soția a reușit să fugă în curtea vecinului, membru PSD, și să-i alarmeze.”

Din scurta declarație dată de soția deputatului AUR la Antena 3 rezultă cu lucrurile au fost foarte grave: ”Au mai fost certuri in cei 13 ani (de căsnicie, n.red), dar acum a fost ceva violent peste care nu se poate trece. Are o fire mai impulsiva, dar nu este violent din fire. Voi demara procedura de divort. Am parasit domiciliul, copilul este cu mine””

În generozitatea lui, deputatul AUR spune că va demisiona din Parlament dacă partidul i-o va cere, ”spre binele colegilor mei și al  și al românilor care cred în AUR”, deci nu din vreun sentiment de vinovăție, rușine sau regret în urma actelor de violență la care și-a supus soția. Numai că de ieri, când cazul a devenit public, până azi, când deputatul AUR a confirmat cu gura lui că și-a bătut crunt soția, nimeni din conducerea AUR nu i-a cerut să plece din Parlament, nici George Simion, nici Claudiu Târziu.

Soția deputatului AUR nu a cerut ordin de restricție sau să fie transportată pentru îngrijiri medicale la spital, deși avea nevoie de ele. A anunțat că a făcut plângere la poliție. A preferat să se retragă la mama ei și să îndure totul în tăcere și, foarte probabil, cu teamă de noi violențe din partea soțului. Cele mai multe victime ale violenței domestice nu au curajul să depună plângere, nimeni nu află de tragedia lor.

Secretarul general adjunct al PNL, Silviu Mănăstire, și-a agresat în urmă cu doi ani partenera de viață atât de brutal încât o instanță a dispus un ordin de restricție pentru două luni.

  • În acest ordin se menționa că ”la data de 14.05.2020, pârâtul Mănăstire Silviu a lovit-o pe intimată, în mod repetat cu palmele peste față, a strâns-o de gât, împiedicând-o să respire, a împins-o peste o masă și a amenințat-o că o omoară, în timp ce se aflau la locuința situată în București (…)” În aceleași sentințe mai este menționat că, în fața organelor de poliție, femeia a declarat că ”între părți au existat în mod constant neînțelegeri însă intimata nu a rupt relația deoarece pârâtul i-ar fi luat cartea de identitate și a șantajat-o emoțional.

După aceste dezvăluiri, partenera lui Mănăstire a anunțat că și-a retras cererea și că dosarul s-a închis ”pentru că partenerul meu este un om minunat si ne-am si impacat avand in vedere ca și-a cerut iertare. Este o cearta și tine de noi. Silviu nu este un om violent precum scrieti voi si precum îl acuzați. Vă rog sa nu mai scrieti nimic pe acest subiect pentru ca mă simt agresată psihic”. Un caz trist de victimă resemnată, numai ea știe din ce motive.

Silviu Mănăstire a anunțat după dezvăluirile G4Media.ro că se autosuspendă din PNL, dar partidul nu a avut nici o reacție publică, nu i-a cerut demisia și nici nu i-a condamnat comportamentul violent față de partenera de viață.

Ambele cazuri ar fi trebuie să genereze o reacție promptă din partea celor două partide, să le ceară celor doi agresori să plece din viața politică iar în cazul deputatului AUR să demisioneze de urgență din Parlament. Partidele au obligația să sancționeze exemplar cazurile de violență domestică, mai ales când sunt implicați politicieni, pentru a transmite un semnal corect într-o țară în care fenomenul violenței domestice crește alarmant de la un an la altul.

Potrivit unei statistici publicate la sfârșitul anului trecut de Poliția Română, în primele 11 luni ale anului 2022, polițiștii au emis 11.891 de ordine de protecție provizorii, 4.718 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 81.397 de cazuri de violență domestică, dintre care 38.147 în mediul urban și 43.250 în mediul rural.

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2021, pentru loviri sau alte violențe (de la 27.029 la 31.310 fapte), vătămare corporală (de la 13 la 15 fapte) și amenințare (de la 4.836 la 6.058 de fapte).

La nivel național, în primele 11 luni ale 2022, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 13,4%, față de primele 11 luni ale anului 2021, de la 44.522 la 50.531 de fapte. Numărul femeilor care au fost victime ale violenţei domestice a crescut cu 10% în 2021 față de anul precedent.

Violența domestică este o formă de teroare, dramele care se nasc de aici sunt înspăimântătoare, traumele se manifestă pe termen lung. Coșmarul îndurat de femeile abuzate este greu de imaginat,  unele nu pot să-și revină la o viață normală ani de zile fără consiliere psihologică. Nu mai vorbim de traumele copiilor care asistă la scenele de violență, cum le vor marca adolescența și viața în general.

Nu există nimic mai dezgustător la un bărbat decât să lovească o femeie. Lașitatea supremă: să lovești în cineva lipsit de apărare. Din păcate, lașitatea acestor bărbați slabi care fac pe zmeii cu partenerele lor de viață este dublată de lașitatea partidelor. Marele bărbat călit în lupte, fostul general Nicolae Ciucă, n-are nici o problemă, din căte vedem, ca un bărbat să lovească o femeie. Nu l-am auzit luând poziție după cazul Mănăstire. Un test important. L-a picat atât premierul, cât și Lucian Bode, secretarul general al PNL, cel care l-a adus și l-a promovat pe Mănăstire în PNL.

Situația din PNL este cu atât mai stânjenitoare, dat fiind că femeile din partid au făcut din violența domestică o temă de campanie și au declarat război fenomenului. Cum îl combat, mai exact? Tăcând rușinos cu capul între urechi când agresorul se nimerește să fie un animal politic din haita partidului?

Nu i-am auzit nici pe ceilați mari bărbați de la AUR, George Simion sau Claudiu Târziu, cu gura plină de valori tradiționale, familie, credință în Dumnezeu, cerându-i ferm deputatului AUR să plece din Parlament, din partid și din politică în general.

Doar liderii USR s-au poziționat corect atât în cazul Mănăstire, cât și în cazul Focșa. Drulă și Moșteanu au cerut demisiile celor doi, în rest tăcere. De la PSD, doar deputata Laura Vicol a avut ceva de spus pe Facebook, dar liderii partidului nu s-au poziționat în nici un fel. Marcel Ciolacu nu pare nici el foarte mișcat.

Dacă tăceți în mod complice mai departe în fața acestor orori, voi, mari bărbați de la PNL și AUR, Ciucă și Simion, nu faceți altceva decât le spuneți alegătorilor voștri că un politician care își conduce familia cu pumnul procedează corect. De aici până la a conduce o țară cu bâta nu mai este decât un pas.