„M-a sărutat cu forța, aveam 13 ani”. Mărturiile fetelor care îl acuză de hărțuire pe fostul lider liberal Bogdan Pater. Ce mesaje le trimitea minorelor

Zeci de tinere îl acuză pe Bogdan Pater, fostul lider al organizației de tineret PNL Bihor și fost consilier în Ministerul Educației, că a încercat să le racoleze când erau minore și le-a hărțuit sexual. Politicianul de 35 de ani a spus, pentru publicația locală Bihoreanul, că nu a avut niciodată intenții „imorale”. Fetele care au discutat cu Libertatea arată însă mesajele pe care le-au primit de la Pater. Timp de opt ani fostul liberal a încercat să racoleze și alte minore. 

„Tu ce părere ai să te săruți cu o fată de 15 ani?”,

îl întreabă o minoră pe care Pater o abordase pe internet. Liberalul răspunde:

„Nu am o părere, dacă e simpatică, de ce nu?”.

După acuzațiile aduse deja în spațiul public de mai multe fete, Bogdan Pater și-a dat demisia din PNL și din orice altă funcție deținută, au comunicat reprezentanți ai partidului.

Într-un răspuns pentru Libertatea, IPJ Bihor a precizat că, în prezent, nu există nicio plângere înregistrată pe numele lui Bogdan Pater, motiv pentru care poliția nu se poate autosesiza în cazul fetelor care acuză că au fost racolate de politician când erau minore.  „Se întâmpla prin 2013. A început să-mi scrie pe Facebook. Eu eram voluntară într-un alt club de voluntariat și mi-a scris, inițial, dacă nu-s interesată de Cercetași.

I-am zis că nu m-am gândit niciodată, dar că putem vorbi despre chestia asta”, își începe povestea Mihaela*, o tânără care a contactat ziarul Libertatea și-l acuză pe Bogdan Pater de hărțuire sexuală în urmă cu zece ani. 

Eram pe bancă și a încercat să se apropie și mai mult de mine”

După mai multe presiuni ale bărbatului, tânăra – care avea atunci doar 13 ani – a acceptat să se întâlnească cu politicianul de 27 de ani, la vremea aceea, într-un loc public. I-a povestit fetei despre organizațiile din care făcea parte – Cercetașii României – dar și despre activitatea sa politică. 

„La un moment dat, în plimbarea respectivă, a început să mă atingă. Eram pe o bancă și a încercat să se apropie și mai mult de mine. După care m-a sărutat forțat. L-am respins și i-am zis atunci că nu vreau să mai am de-a face cu el. A continuat să-mi mai scrie câteva luni după, pe Facebook”, povestește tânăra pentru Libertatea.  

Mesaje trimise de Pater pe Facebook Messenger unei adolescente, în 2014

Zeci de tinere îl acuză pe fostul liberal Pater de hărțuire 

Mihaela este una dintre zecile de tinere care-l acuză public pe Pater de racolare pe vremea când erau adolescente. Multe dintre ele au vorbit deja cu presa locală despre cum au fost hărțuite de Bogdan Pater, în perioada 2014-2017, pe când bărbatul era lider în cadrul organizației Cercetașii României, din Oradea, și se pregătea să devină liderul Tineretului Național Liberal Bihor. 

„Într-o zi, mi-a scris că a ieșit de la duș și m-a întrebat dacă vreau să-l văd. Altă dată mi-a cerut poze. Și o dată mi-a cerut să îi trimit o poză fără bluză”, a povestit o tânără pentru publicația locală Bihor.ro.

Politicianul avea atunci 27 de ani.  Bogdan Pater a fost demascat într-un flagrant delict organizat de „Justițiarul de Berceni”, proiect civic din București, când politicianul de 35 de ani își dăduse întâlnire, în toiul nopții, cu o fată despre care credea că are 15 ani.

La scurt timp după publicarea materialului, alte zeci de tinere au spus, la rândul lor, că au fost abordate de liberalul Bogdan Pater, pe vremea când erau minore. 

Mesajele trimise de Pater unei fete de 13 ani 

Mihaela a vrut ca povestea fetelor să se facă auzită la nivel național, fiind șocată că bărbatul a continuat să încerce să racoleze minore și la mai bine de zece ani, după ce chiar ea trecuse printr-o astfel de experiență. Își amintește mesajele pe care le primea de la Pater, când ea avea doar 13 ani. 

Voia neapărat să ne mai vedem o dată la un vin și mi-a scris că-i pare rău dacă m-a speriat, dar el ar vrea să ne cunoaștem mai bine, pentru că e foarte interesat de tinerii care fac voluntariat. Ăsta era discursul lui, așa cum au povestit și alte fete.

„Mă mai întreba pe unde mă mai plimb, pe unde ies în oraș, dacă mă poate «răpi» la o discuție etc. La scurtă vreme, mi-am șters contul de Facebook. De aceea, nu mai am acum dovezi împotriva lui”, menționează Mihaela. 

Victimă: „Abia după 18 ani am înțeles”

În discuția cu reporterul Libertatea, tânăra, astăzi în vârstă de 23 de ani, a povestit că atunci când părinții ei au aflat despre întâlnirea cu politicianul Bogdan Pater, au învinovățit-o pentru că „a vorbit cu un băiat mai mare”.  „Ajunsesem și eu să mă învinovățesc foarte tare pentru ceea ce s-a întâmplat.

Mai ales că și părinții mei spuneau că e vina mea, de ce am vorbit cu el? Un an mai târziu am început să fac terapie. Chiar dacă acel episod a fost unul dintre evenimentele care m-au condus către terapie, abia după vârsta de 18 ani am reușit să discut despre asta cu psihologul meu. Cu ajutorul lui, am înțeles că n-a fost vina mea și că, de fapt, am fost abuzată”. 

Psihologii arată că victimele unor abuzuri în copilărie ajung să vorbească despre ce li s-a întâmplat abia după ce reușesc să înțeleagă că vina nu a fost a lor, că nu trebuie să le fie rușine sau teamă. Este unul dintre argumentele pentru care multe femei, așa cum s-a întâmplat și în cazul abuzurilor sexuale ale preotului Visarion Alexa, nu i-au adus acuzații publice preotului decât după foarte mulți ani. 

De ce nu se duc victimele la poliție

Mihaela se simte descurajată în relația cu autoritățile, din lipsa unor dovezi concrete. Spune că la poliție nu se poate duce pentru că, „din punct de vedere legal, n-aș avea nicio șansă”. 

Nu mai am mesajele de la el, din moment ce mi-am șters contul de Facebook, iar fapta s-a petrecut acum aproape 10 ani. Nu știu cum aș putea să dovedesc că m-a hărțuit. Și nu știu cine mă va crede. 

Cazul ei este similar cu multe alte situații în care victimele nu se adresează poliției, pentru că nu au încredere că cineva le va asculta.  Dezvăluirea abuzului vine la pachet cu riscul de a nu fi crezută, de a fi expusă public sau de a fi considerată responsabilă sau vinovată, după cum a explicat psihoterapeuta Silvia Guță. „Intervin sentimentele de rușine, de vinovăție și de dezgust, suprapuse cu frica și dezamăgirea atunci când abuzul sexual este conștientizat”.  În schimb, explică tânăra, a rămas șocată să afle că politicianul încă încearcă să ademenească minore. 

60 de minore din organizație au fost abordate de Bogdan Pater

„Toate cercetașele știau că Bogdan Pater este cel care trimite mesaje dubioase fetelor, inclusiv celor mai mici decât noi, de 13 ani. Și noi eram copii atunci, nu prea știam care e treaba cu hărțuirea, dar era clar un comportament nepotrivit pentru un bărbat cu mult mai mare. Era foarte insistent, invita fetele să bea un pahar de vin cu el, în condițiile în care aveau 13, 14, 15 ani”, adaugă tânărul. 

Impresia mea este că s-a folosit de organizația Cercetașii României pentru a cunoaște și a aborda minore. Când a fost dat afară, s-a îndreptat către alte fete de liceu. 

O altă fată din Oradea a povestit că Bogdan Pater a abordat-o din senin, pe Facebook. Nu se cunoșteau dinainte. Avea 15 ani și era la liceu. 

Bogdan Pater insista să discute cu una dintre tinere, dându-i mesaje constante din 2014 până în 2016

„Interacțiunea mea cu el a fost destul de scurtă, dar cert este că a insistat cu mesaje. Eu eram minoră, eram la liceu, nu ne cunoșteam. A început să-mi scrie pe Facebook.

Îl aveam la prieteni, știam de el, auzisem deja povești de la colegele mele de liceu, pe care le aborda invitându-le la el la un vin, ceai sau la o plimbare. I-am răspuns o singură dată la mesaje. Apoi, după ce a continuat să-mi scrie, i-am dat block. Deci, n-a ajuns foarte departe.

Știam că nu-i OK ce face, că e dubios, el fiind mult mai mare. Era genul super insistent”, a povestit ea. 

Întrebat de una dintre adolescentele pe care le abordare: „Păi, tu ce părere ai să te săruți cu o fată de 15 ani?”, liberalul a răspuns: „Nu am o părere, dacă e simpatică, why not

Bogdan Pater și-a dat demisia din PNL. Partidul nu spune mai multe

El a oferit, , un răspuns publicației Bihoreanul, în care a susținut că n-ar fi avut intenții „imorale” și că poartă des discuții cu tinerii prin prisma jobului.  Totuși, după materialele apărute în presă, Bogdan Pater și-a dat demisia din PNL și din orice altă funcție deținută, au comunicat reprezentanți ai partidului.