Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată / Numărul șomerilor va crește cu peste jumătate de milion de persoane 

Marea Britanie se confruntă cu cea mai mare scădere a nivelului de trai înregistrată vreodată, pe măsură ce costul crescut al vieții se duce pe apa sâmbetei în salariile oamenilor, relatează BBC.

Jurnaliștii britanici, citează funcționari guvernamentali care spun că veniturile gospodăriilor – după ce se ia în calcul creșterea prețurilor – vor scădea cu 7% în următorii câțiva ani. De asemenea, se așteaptă ca numărul de șomeri să crească cu peste 500.000 de persoane.

Această estimare a fost făcută în contextul în care Marea Britanie se află deja în recesiune.

Facturile la energie și alimente au crescut vertiginos din cauza războiului din Ucraina și a pandemiei, iar acestea comprimă bugetele gospodăriilor. În plus, inflația a atins un nivel record al ultimilor 41 de ani, ceea ce, potrivit Biroului pentru Responsabilitate Bugetară (OBR), trage în jos economia.

Potrivit economiștilor creșterile de prețuri vor atinge probabil un vârf de 11% în ultimele trei luni ale acestui an, în mare parte din cauza sistemului guvernamental de garantare a prețurilor la energie, care limitează facturile.

Cu toate acestea, OBR a declarat că inflația va continua să „erodeze salariile reale și să reducă standardele de viață” în acest an cu cea mai mare marjă înregistrată din 1956, când au început înregistrările.

OBR se așteaptă ca veniturile gospodăriilor, după ajustarea la inflație, să revină la nivelurile din 2013. Apoi, va fi nevoie de șase ani pentru ca acestea să își revină, deși vor fi în continuare „cu peste 1% sub nivelurile anterioare pandemiei”, până în 2028.

La această situație se va adăuga, potrivit OBR, creșterea ratelor dobânzilor, pe care Banca Angliei le-a ridicat deja la 3% pentru a încerca să lupte împotriva inflației.

De asemenea, se preconizează că prețurile locuințelor vor scădea cu aproximativ 9% în următorii doi ani, ca urmare a creșterii costurilor ipotecare. Previziunile oficiale estimează că prețurile locuințelor vor scădea cu peste 5% în 2024, pe măsură ce cumpărătorii vor resimți această presiune.

OBR se așteaptă ca economia britanică să se reducă cu 1,4% în 2023, înainte ca creșterea să se relanseze treptat.

Și mai sunt și creșterile de taxe, orientate spre cei mai înstăriți, care le vor diminua încet-încet averile. Fiscul va lua cea mai mare parte din veniturile națiunii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Angajatorii, la rândul lor, aflați în dificultate, acordă creșteri salariale care nu reușesc să se potrivească cu costul vieții – și, în cele din urmă, potrivit previziunilor Biroului pentru Responsabilitate Bugetară, vor elimina peste 500.000 de locuri de muncă.

Este o furtună perfectă. Este posibil ca gospodăriile să fie departe de a fi scăpate de ea în momentul în care se apropie alegerile generale din 2024, concluzionează BBC.