Moda cadourilor pentru profesori: Cât îi costă pe părinți ”atențiile simbolice”? De la laptopuri la cadouri de lux

Achiziționarea de cadouri pentru profesori este una cunoscută deja majorității elevilor și părinților, iar dezbaterea implicațiilor etice ale acestor “atenții” este probabil la fel de veche precum practica în sine, arată o analiză Info Sud-Est. Odată cu apropierea sărbătorilor, subiectul controversat a reapărut din nou în atenția publicului, iar piața diversă care s-a format în jurul acestei practici pare să arate că dezbaterea este departe de a fi încheiată, în ciuda legislației în vigoare și a declarațiilor oficiale.

Set cadouri pentru profesoare – Exigență sau șpagă?

Săptămâna trecută, Andra Berceanu, directorul executiv al Federației și Aparținătorilor Legali (FePal), a sesizat, într-o postare pe Facebook, că un magazin online vinde un produs de 236 de lei cu o denumire simplă, dar care captează atenția: “Set cadou pentru profesoare”.

Prețul considerabil al cadoului, dar și descrierea care conține fraze precum “cadou creat pentru profesoare pretențioase și elegante” a scos în evidență, în ochii Andrei Berceanu, aspecte sociale negative pe care existența unui asemenea produs pe piața online le indică.

  • “Cadoul este mai scump ca alocația unui copil/lună, dar nu este ca și cum nu știam că ar fi de preferat să meargă la școală copiii cuminiți, deștepți și din familii cu situație financiară bună”, se arată în postarea directorului FePal, care face referire la diferențele ce pot apărea între copii când sunt încurajate cadourile exigente și scumpe.

Probabil chiar mai important decât cadoul în sine este numele asociat acestuia – Claudia Chiru, profesoară în învățământul primar și fondatoare a Saga Kid, un after school din București, transmite HotNews.