Prăbușirea imperiului cripto FTX a devenit motiv de ceartă politică în America / Cum au profitat democrații de milioanele de dolari oferite de Bankman-Fried

Prăbușirea imperiului cripto FTX fondat de Sam Bankman-Fried se transformă într-un nou front de luptă politică în Statele Unite, unde republicanii acuza legăturile dintre democrați și unul dintre principalii lor donatori. Zeci de candidați pentru Congres – majoritatea democrați – au primit contribuții la campaniile lor electorale sau sprijin financiar indirect de la Bankman-Fried, banii acestuia ajutând Partidul Democrat să depășească așteptările analiștilor și să oprească valul roșu anticipat al victoriilor republicane. Compania FTX a miliardarului s-a prăbușit imediat după alegerile intermediare de la începutul lunii noiembrie.

Solicitare oficială

Senatorul republican Josh Hawley (Missouri) a trimis vineri o cerere privind păstrarea corespondenței între agențiile federale și democrați, inclusiv Administrația Biden și comitetele de campanie ale democraților din Camera Reprezentanților și Senat. Solicitarea senatorului republican – care a fost trimisă procurorului general Merrick Garland, președintelui Securities and Exchange Commission (SEC), Gary Gensler, și președintelui Commodity Futures Trading Commission (CFTC), Rostin Behnam, – vizează platforma de tranzacționare a criptomonedelor FTX și fondul Alameda Research.

„Recentele dezvăluiri despre platforma de tranzacționare de criptomonede FTX și fondul său speculativ afiliat, Alameda Research, sunt uluitoare. Raportările publice au dezvăluit că aceste companii și directorii lor, în special Sam Bankman-Fried, un donator de top al Partidului Democrat, au fraudat clienții cu miliarde de dolari. Cei care au realizat aceste acte criminale și facilitatorii acestora trebuie investigați și urmăriți penal în măsura maximă permisă de lege, iar dumneavoastră trebuie să efectuați o analiză completă a conflictului de interese pentru a vă asigura că statutul lui Bankman-Fried ca principal donator al Partidului Democrat nu l-a ferit de supraveghere și responsabilitate.”

Hawley a spus că încearcă să stabilească dacă donațiile politice de peste 37 de milioane de dolari pe care Bankman-Fried le-a făcut către democrați ar fi creat presiune asupra autorităților de reglementare pentru a fi indulgenți cu fostul wunderkink al tranzacțiilor cu criptomonede.

“Miliarde de dolari au fost furate de la investitori și date democraților și organizațiilor de stânga,” a afirmat Hawley în scrisoarea trimisă vineri. „Faptul că această schemă a fost dezvăluită imediat după alegerile intermediare ridică întrebări serioase cu privire la faptul dacă autoritățile federale de reglementare și forțele din domeniul aplicării legii s-au confruntat cu conflicte de interese în identificarea, investigarea și contracararea schemei frauduloase.”

„Pentru a fi clar, Bankman-Fried și-a finanțat donațiile generoase către Partidul Democrat printr-o fraudă rampantă. Rezultatul net a fost că miliarde de dolari au fost furate de la investitori și date democraților și organizațiilor de stânga,” a afirmat Hawley în scrisoarea trimisă vineri.

„Bankman-Fried a fondat Alameda în 2017 și FTX în 2019. FTX a devenit a doua cea mai mare platformă de tranzacționare de criptomonede, a atras investiții de la unele dintre cele mai importante firme de gestionare a activelor din țară, a atras admirația celebrităților și a instituțiilor media proeminente și a fost evaluată la un moment dat la 32 de miliarde de dolari. Dar relatările publice au dezvăluit acum motive substanțiale pentru a crede că aceste companii au fost vehicule pentru fraudă,” a scris republicanul.

„Acțiunile frauduloase ale lui Bankman-Fried erodează încrederea în piețele financiare din SUA. Dar au avut și ramificații politice. Succesul întreprinderii criminale a lui Bankman-Fried l-a făcut pentru scurt timp unul dintre cei mai bogați oameni ai Americii. Și el și-a desfășurat câștigurile obținute în mod ilegal în serviciul Partidului Democrat, apărând în ultimii ani drept al doilea cel mai mare donator individual al formațiunii, după George Soros. În timpul alegerilor din 2020, Bankman-Fried a donat 10 milioane de dolari campaniei prezidențiale a lui Joe Biden. În timpul alegerilor intermediare din 2022, el a donat aproape 37 de milioane de dolari candidaților și cauzelor democraților. Și la începutul acestui an, el a indicat că este dispus să cheltuiască un miliard de dolari – fără precedent – în sprijinul Partidului Democrat la alegerile din 2024,” a afirmat Hawley.

Republicanul a cerut celor trei oficiali să ofere toată corespondența între agențiile lor, Administrația Biden, Comitetul Național Democrat, Comitetul de campanie democrat pentru Congres și Comitetul de campanie democrat pentru Senat în ceea ce privește FTX, Alameda și directorii săi, inclusiv Bankman-Fried, Caroline Ellison și Gary Wang.