Reacţia Kremlinului la acuzaţiile occidentale de sabotaj asupra gazoductelor: Gazul este foarte scump!

Kremlinul a declarat miercuri că afirmaţiile potrivit cărora Rusia s-ar afla în spatele unui posibil atac asupra gazoductelor Nord Stream sunt stupide, adăugând că Moscova a văzut o creştere bruscă a profiturilor companiilor americane care furnizează gaz în Europa.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cadrul unei conferinţe telefonice zilnice cu reporterii că incidentul trebuie investigat şi că nu sunt clare termenele pentru repararea conductelor avariate, relatează Reuters.

Europa investighează ceea ce Germania, Danemarca şi Suedia au declarat că au fost atacuri care au provocat scurgeri majore în Marea Baltică de la două conducte de gaz rusesc aflate în centrul unui conflict energetic.

Întrebat despre afirmaţiile potrivit cărora Rusia s-ar putea afla cumva în spatele posibilului atac, Peskov a spus “Este destul de previzibil şi, de asemenea, previzibil de stupid“.

Aceasta este o mare problemă pentru noi, deoarece, în primul rând, ambele conducte ale Nord Stream 2 sunt pline de gaz – întregul sistem este pregătit să pompeze gaz, iar gazul este foarte scump… Acum, gazul zboară în aer“.

Înainte de a face orice afirmaţie, ar trebui să aşteptăm investigarea acestor rupturi, dacă a existat sau nu o explozie“, a declarat Peskov. Informaţii privind incidentul ar putea fi aşteptate de la Danemarca şi Suedia, a spus el.

Nord Stream AG, operatorul reţelei, a declarat marţi că trei dintre cele patru linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune “fără precedent” într-o singură zi. Toate conductele Nord Stream nu livraseră gaze până la momentul incidentului.

Nord Stream 1 a raportat o scădere semnificativă a presiunii cauzată de scurgerea de gaze pe ambele linii ale gazoductului, în timp ce Nord Stream 2 a declarat că luni s-a înregistrat o scădere bruscă a presiunii pe linia A.