Dezvăluirile privind documentele clasificate descoperite în locații aparținând președintelui Joe Biden, inclusiv în garajul casei sale din Delaware, reprezintă un cadou neașteptat pe care democratul îl face fostului lider de la Casa Albă, republicanul Donald Trump, care face obiectul unei anchete privind mânuirea improprie a unor acte secrete, cred analiștii americani. „Gafa rușinoasă” a echipei Biden este „o victorie uriașă” pentru fostul președinte republican – aflat în prezent sub lupa unui anchetator special din cauza documentelor descoperite la el -, iar informațiile despre documentele oficiale aflate în posesia lui Biden par echivaleze cu „o desființare” a cazului pe care investigatorii sperau că îl vor construi împotriva lui Trump.
Precedentul Trump
În vara anului trecut, zeci de agenți înarmați ai Biroului Federal de Investigații (FBI) au descins la locuința lui Trump de la Mar-a-Lago, după ce Departamentul Justiției ar fi primit informații legate de prezența unor documente „top secret” în reședința din Florida.
Ce a stat la baza percheziției controversate la Mar-a-Lago? În februarie 2022, Arhivele Naţionale au declarat că au fost nevoite să recupereze din Florida 15 cutii de documente pe care republicanul le-a luat cu el când a părăsit Washingtonul în ianuarie 2021, la terminarea mandatului la Casa Albă. În aceste cutii se aflau scrisori de la Barack Obama şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, o hartă a Statelor Unite care făcuse obiectul unor schimburi de replici furtunoase cu serviciul meteorologic american, dar şi, potrivit Washington Post, mai multe documente parafate „top secret.”
Arhivele Naţionale au afirmat că republicanul nu avea niciun drept să plece cu aceste cutii: conform unei legi din 1978, orice preşedinte american trebuie să transmită toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru ale sale acestei agenţii, însărcinată cu păstrarea lor. Această agenţie federală a cerut justiţiei americane să deschidă o anchetă asupra acestor fapte, iar raidul agenților FBI care s-a petrecut la începutul lunii august a anului trecut a fost parte a acestei anchete.
În acel moment, mai mulți experți juridici s-au referit la o lege despre care au spus că l-ar afecta pe Trump dacă el va fi găsit vinovat pentru luarea de dosare prezidențiale clasificate, o încălcare a legii federale.
Marc Elias, un avocat al campaniei prezidențiale din 2016 a lui Hillary Clinton, a descris această lege drept „un motiv cu adevărat foarte, foarte mare pentru care raidul de astăzi este un potențial blockbuster în politica americană.”
El a prezentat o captură de ecran cu articolul 18 U.S.C. § 2071, care precizează că cei care dețin documente guvernamentale pe care „le ascund, îndepărtează, mutilează, șterg, falsifică sau distrug în mod voit și ilegal” comit o infracțiune. Orice persoană condamnată de acest lucru riscă până la trei ani de închisoare și „își va pierde funcția și va fi descalificată de a ocupa orice funcție în Statele Unite.”
Istoricul Michael Beschloss a scris și el pe Twitter că „nu am văzut niciodată o scenă ca aceasta în istoria prezidențială… Să ne oprim o secundă pentru a vedea cât de ciudat și de oribil este acest lucru: FBI intră să percheziționeze casa unui fost președinte pentru că există suspiciuni serioase că aici a fost comisă o crimă federală. (Agenții FBI) nu fac asta doar pentru distracție.”
La scurt timp după raid, Trump a confirmat percheziția de la locuința sa – spunând că proprietatea sa din Florida a fost „sub asediu” și „ocupată” de agenții federali, care au scotocit inclusiv în sertarele cu lenjerie ale soției sale, Melania. El a criticat acțiunea Departamentului de Justiție, despre care a spus că a acționat la ordinele democraților.