Scenariu de lucru: România și Bulgaria să desființeze granița comună și să facă o zonă de liberă circulație Calfat-Vidin sau Giurgiu-Ruse. Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a trimis o solicitare oficială Comisiei Europene

Europarlamentarul PNL Marian Jean Marinescu a declarat că propune crearea unei zone libere de circulație între România și Bulgaria, o idee prezentată în urmă cu două zile de și Uniunea Transportatorilor din România.

Marinescu a declarat că a trimis deja o solicitare Comisiei Europene pentru a afla poziția executivului european față de un astfel de scenariu.

”Eu, ieri, în dezbatere, am avut altă propunere. Am întrebat-o pe doamna comisar (comisarul european Ylva Johansson – n.red.) ce părere ar avea despre un mic Schengen? O zonă de liberă circulație denumită Calafat-Vidin sau Giurgiu-Ruse. Deci România și Bulgaria să desființeze granița dintre ele. Eu cred că asta ar fi o palmă mult mai tare, dar o palmă frumoasă. Deci noi desființăm frontierele – oricum avem frontierele externe securizate, de ce să mai ținem camioanele la graniță”. a declarat Marian Jean Marinescu.

Întrebat dacă ar trebui să se fie implicate și autoritățile europene într-o astfel de decizie, sau poate fi luată la nivel local, europarlamentarul Marian Jean Marinescu a spus: ”nu cred. De-asta am și o întrebare scrisă la comisie tocmai în acest sens – să spună cineva că nu e voie sau că e o problemă. Cred că e o decizie a două state și ar fi un altfel de răspuns decât acțiunea lor (a Austriei – n.red.). Acțiunea lor este de foarte joasă calitate. Deci așa ceva este de de neimaginat și atunci noi să-i răspundem cu ceva de înaltă calitate. Noi facem o zonă de liberă circulație și gata și bineînțeles insistăm în continuare să intrăm în Schengen”.

Întrebat dacă există discuții la nivelul partidului sau la nivelul grupului PPE/la nivelul Parlamentul European pentru a ataca la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia Consiliului JAI pentru decizia de a bloca intrarea României în spațiul Schengen, el a spus că ”au fost niște intervenții ieri în Parlament a fost o dezbatere exact pe acest refuz, unde a fost și comisara Johansson. Eu am o opinie personală. Un atac la curte ar însemna un rezultat în ani. Iar asta ar da un alt pretext cuiva, să zică „dar nu așteptăm rezultatul de la Curte?”. Așa cred eu”.

Context. Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a cerut marți Guvernului României eliminarea controalelor la frontiera cu Bulgaria.

”Prin votul negativ al Austriei, industria de transport rutier, cel mai mare exportator de servicii al României, este cea mai afectată ramură economică. În acest fel, Austria dă o puternică lovitură economiei românești în care are interese majore. Dacă Austria ar fi vrut să transmită un semnal, așa cum pretinde, împotriva extinderii Schengen, atunci ar fi trebuit să nu accepte nicio țară candidată. Votul selectiv demonstrează prin acceptarea Croației și respingerea României și Bulgariei, o abordare subiectivă și neprincipială care a torpilat unitatea Uniunii Europene sub atenta supraveghere a Comisiei Europene. În aceste condiții, este greu de înțeles votul favorabil al României și Bulgariei pentru aderarea Croației la Schengen”, arată UNTRR într-un comunicat de presă.