Trecutul violent al părintelui Calistrat: a omorât un cal în bătaie și a lovit femei la biserică / A fost alungat ”din pricina tulburărilor provocate” din două mănăstiri

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni este personajul principal într-un scandal care a avut loc în curtea lăcașului de cult miercuri seara. Conform Ziarului de Iași, însă, trecutul acestuia este plin de acte violente.

În 1999, el a fost decăzut din treaptă după ce nu a ascultat de stareții la trei mănăstiri unde a slujit și de unde a plecat mereu cu scandal. Într-un comunicat al Patriarhiei Române din 2003, se precizează faptul că acesta era o persoană violentă și ar fi slujit inclusiv în case private din zona Bârnova, pe perioada cât nu a avut dreptul să slujească în biserică. Acesta a fost reprimit în rândurile clerului după ce și-a recunoscut o mare parte dintre fapte.

„Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă invocat.

În momentul de față, atât Patriharhia, cât și Mitropolia, au condamnat faptele preotului și au anunțat că vor fi anchete.

„Am primit aceste imagini video și, desigur, se vor cerceta atât fapta în sine, cât și contextul ei. Până la această oră, la Centrul Eparhial din Iași nu s-a primit nici un fel de reclamație. În orice caz, este absolut regretabil, condamnabil și categoric nu onorează pe nimeni un astfel de gest.

Omenește vorbind, fiecare dintre noi avem limite și neputințe. Creștinește este însă să căutăm a răbda până la capăt și să binecuvântăm pe cei ce ne-ar provoca, căutând acele soluții care să fie și legale, și nesmintitoare”, a declarat pr. Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Conform unor imagini care au apărut în spațiul public, Calistrat apare lovind o femeie, care se prăbușește ulterior, în timp ce mai multe enoriași care au asistat la eveniment strigă la părinte să nu o mai lovească. Scena s-a petrecut chiar la finalul slujbei de Sfântul Maslu, iar femeia agresată, alături de sora ei, au fost la spital unde au fost consultate de medici și au sunat la 112 unde au reclamat că au fost agresate.

Într-o intervenție pe care a făcut-o presei, însă, acesta a spus că nu regretă faptele făcute și că „bătaia este ruptă din Rai”.

Preotul le acuză pe cele două femei că au încercat să îl seducă pe el și pe alți călugări. „Întrebau oameni din parcare dacă sunt bolnav sau sănătos, că sunt inabordabil; eu le-am spus în față că călugării nu se însoară, nu se mărită, nu fac copii, nu montează femei și nu au atitudini bărbătești: «înțelegeți, e plin orașul de bărbați!» Au zis că mă dau în judecată că le-am stricat imaginea, că una dintre fete am impresia că e magistru la tribunal”, a spus pr. Calistrat Chifan.