Un student cheltuie cât un salariu minim pe economie pe cazare și masă în marile centre universitare. Clujul, mai scump ca Bucureștiul.

Câți bani trebuie să scoată din buzunar studenții români care învață în București, Cluj-Napoca, Iași sau Timișoara? Cele mai mari sume sunt destinate cazării și mâncării, spun ei.

La începutul noului an universitar, costurile vieții studențești din București depășesc salariul minim pe economie, puțin peste 1.500 de lei la acest moment. Cei care au intrat la facultate în 2020 spun că este cel mai scump an din viața lor studențească de până acum.  „Cheltuielile sunt mult mai mari decât în primii doi ani de facultate, pentru că atunci am stat acasă, din cauza pandemiei.

80% dintre tinerii de la sate și-ar dori să urmeze o facultate, dar unul din trei e îngrijorat că nu poate fi susținut financiar de familie. 70% se gândesc să lucreze în timpul studiilor, arată un sondaj al Organizației World Vision.

Costurile vieții studențești din București sunt similare cu cele din Cluj-Napoca. Totuși, aici chiriile sunt mai mari decât în Capitală: prețul pentru o garsonieră a crescut cu 20%, pentru un apartament cu două camere cu 13%, iar pentru cele cu trei camere cu 15%, arată studiile imobiliare. Prin urmare, o garsonieră care anul trecut costa 250 de euro, anul acesta va putea fi închiriată cu 300 de euro. Iar prețul mediu al unui apartament cu două camere sare de 450 de euro pe lună în Cluj-Napoca.

Și transportul public este mai scump în Cluj-Napoca decât în București: un abonament lunar, de 120 de călătorii, cu reducere pentru studenți, costă 88 de lei.

Raportat la alte centre universitare din țară, prețurile din Cluj sunt cu mult mai mari. De exemplu, suma pe care o dă un student pentru un apartament cu două camere în Cluj-Napoca este echivalentă cu cea pe care o plătește un student din Sibiu, Timișoara sau Iași pentru a închiria un apartament cu trei camere.

De exemplu, chiria medie în Timișoara este în jur de 245 de euro pe lună, în vreme ce în Iași este de 295 de euro pe lună. Cheltuielile lunare ale unei studente din Iași care stă în chirie se ridică, așadar, la 1.760 de lei: chiria este 1.200 de lei, mâncarea, 500 de lei și transportul lunar 60 de lei.